Sjakk Matt!

«Vi er bitt av sjakkbasillen», «Vi er en sjakknasjon» (?). Først og fremst, gratulerer til Magnus Carlsen med en fabelaktig prestasjon og seier i sjakk-VM i Chennai. Spenningen var til å ta og føle på sier de.  VG og Dagbladet setter prestasjonen i samme lys, og bedre enn 3-4 OL- gull og utallige VM medaljer i individuelle- og lagidretter. Men dette er ikke sport. Dette kalles brettspill. At mannen velger å trene fysisk for å bevare den mentale roen og styrken er da opp til han. Det blir ikke mer sport av den grunn. At sjakk krever 100’ tusen vis av timer med øvelse er det ingen tvil om, men sport blir det aldri.

Og hvorfor er det plutselig blitt viktig å kalle det sport? Er den mindre verdt uten en slik definisjon? Og hva vil vi oppnå med å kalle det sport eller idrett? Det som er rimelig sikkert er at Magnus aldri hadde blitt verdensmester om Sjakkforbundet var en del av Norsk idrett. Reglene ville nemlig satt en kraftig demper på hvor mye Magnus kunne satse. ( Les artikkel i Aftenposten 17. nov. 13)

Sjakk som OL- gren, igjen? Kom igjen folkens, det er og blir et brettspill. Ja komplisert til tusen, men likefrem et brettspill. Kan ikke disse geniene få fred og utøve spillet på den arenaen de liker best, foran PC’en? Hvordan har det seg at vi nå plutselig skal hylle sjakk, når vi for inntil et år siden synes det hele var en idrett for alle de som ikke kunne trikse 3 på hælen eller ta imot en ball? Forklaringen er enkel. Han er hvit og nordmann. Plutselig har vi fått et (sjakk-)geni som har overtatt hegemoniet etter indiske og russiske storspillere, og det i ung alder. Mens utlandet har behandlet Magnus Carlsen som en gentleman og stjerne så har nordmenn, som vanlig, sett på dette som «litt spesielt». Men nå som unge hr. Carlsen har brakt verdenseliten i kne så skal vi alle ha en del av det. Og da heter det sport. Vi er best i idrett, akademisk er vi et u-land. Kan vi ikke bare si det like enkelt som Johan H. Andresen på Twitter:

Enig! La oss dyrke og verdsette talentet gjennom læring uten å måtte definere prestasjonen som idrett eller sport. La Norge få frem alle mulige talenter og dyrke interessen for terping, studier og taktikk, uten å blande fysiske prestasjoner inn i bildet. Sammenligningen blir uansett ikke rettferdig, den ene eller andre veien. Men skulle vi likevel falle i fellen og kalle alt sport, så vil vi få mange rare idretter fremover:

–          Jobb 7,5 time: taktikk, økonomi, utholdenhet, ledelse, psykologi

–          Trivial Persuit: Kunnskap, taktikk

Sjakk matt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: