Pusse trapp | Fjerne lim og rester

Tiden har kommet for å pusse opp trappen fra 1978. Ei furutrapp som har vært belagt med teppebelegg (uææhhsj), og har sett sine bedre dager. Kona (@synsegulla) fjernet gulvbelegget i fjor sommer, men nå gjenstod selve helvete. Fjerne limrester, tape og beleggrester.
Jeg er ingen fagmann, så jeg tok først den letteste veien først. Kjøpte det groveste pussepapiret og satt det på eksentersliperen. Resultat? Limet ble varmt og festet seg som tyggegummi på trapp og pussepapir. Da bar det ut på internett. Har var det mange forskjellige tips og kjærringråd. Jeg gikk for følgende prosess, og den virket 100%, selv om det tok litt tid.
Jeg er som sagt ingen fagmann, så det er sikkert noen som vil si at jeg ødelegger treet og at det er feil rekkefølge osv, men det funket for meg.

Sparkler, malingsfjerner, salmiakk, maske, briller, stålull og skrubb og hansker må til for å få vekk limet
Sparkler, malingsfjerner, salmiakk, maske, briller, stålull og skrubb og hansker må til for å få vekk limet

 

  1. På nettet fant jeg en som hadde brukt malingsfjerner fra Biltema. Denne er biologisk nedbrytbar og ikke etsende, så jeg gikk for denne. Kjøpte 2 liter, på vår trapp holdt det med 1 liter. 14 trinn. Jeg penslet hvert trinn med denne gele-aktige massen og ventet i 1. time. Limet var løst opp og jeg kunne begynne å skrape. Kan si med en gang, så du ikke blir skuffet. DET TAR TID og det å skrape 14 trinn gjør deg passe mør og sliten.
    Etter en runde med skraping var det fortsatt mye rester igjen. Jeg penslet da trinnene en gang til og lot det stå natten over. Når jeg så tok fatt på skrapingen var det noe lettere, men det var fortsatt mye limrester igjen, og skoene «hang» igjen når jeg gikk i trappen, selv om det så fint ut.
    |
  2. Salmiakk og stålull. Det er sikkert noen som vil rive av seg håret her, men jeg tenkte at salmiakk er fettløsende og siden sparklene ikke tok i dybden så var grov stålull tingen. Jeg fikk rett. En desiliter salmiakk på 7 liter vann og vips ble det fremgang. Gnidde inn salmiakk-vannet med skrubb, to og to, gikk så løs på trinnene med stålull. Tørket over med et gammelt håndkle og byttet vann hvert tredje trinn. Det virket som bare det. Lim ble hvitt og løsnet lett når jeg skrubbet over med stålull, og vips ble trappen nærmest trehvit.
Briller maske og musikk på øret må til når man skal pusse trapp.
Briller maske og musikk på øret må til når man skal pusse trapp.

 

Prosessen tok til sammen ca. 8 timer (uten venting på virkningen av malingfjerneren) , og jeg tror at ved å gå løs på trappen med stålull og salmiakk tidligere så hadde jeg spart et par timer.

Nå har trappen tørket i 12 timer og det finnes ingen klissete trinn, og det lukter tre! Så i dag er det i gang med eksentersliper, musesliper og hjørnesliper, og godt mot. Nå vet jeg at pussepapiret ikke vil «klogges» opp av limrester. Gleder meg til fortsettelsen!

/ Jørgen

4 svar til “Pusse trapp | Fjerne lim og rester”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: